Світовий ринок ягід - Лохина

Світовий попит на лохину продовжує зростати, переважно, завдяки лікувальним властивостям, які приписують цій культурі. Завдяки цьому ціна на лохину є високою, що зумовлює великий потенціал культури і зацікавленість нею різних країн.

Україна: експорт продовжує зростати
Лохина — одна з найпопулярніших культур для нових плантацій в Україні. На початку квітня очікували експортний обсяг від 4500 до 5000 тонн. Більшість експорту йде до Польщі, Туреччини, Франції та Білорусі. Як і у Польщі, частина врожаю в Україні постраждала від погодних умов.

Китай: лохина замість попкорну в кіно
Лохина — популярний продукт у Китаї не тільки тому, що це дуже здоровий продукт харчування, але й тому, що його сприймають як смачний снек. Цього року лохину широко пропагували як здорову закуску в кінотеатрі, і це добре сприйняли китайські споживачі. Китай також імпортує лохину, коли її власний сезон ще не розпочався. На початку року цей імпорт приходив із Перу та Чилі.

Іспанія: роздрібні ціни на 800% вищі, ніж закупівельні
Ринок перенасичений. Виробники також організували акції протесту, тому що їхню продукцію супермаркети скуповоють за ціною 2 євро за кілограм, а потім продають по 19 євро за кілограм. Багато виробників планують перейти на інші культури, ймовірно переважно на суницю. Інші фермери змушені продавати свої сади.

Перу: виробництво зросло на 571%
У першому кварталі поточного року виробництво лохини у цій країні становило 18 тис. тонн.

Італія: впроводження нових технологій та сортів
Попит збільшився приблизно на 60% на півдні Італії. У Калабрії проходить випробування гідропонного способу вирощування американської лохини (Vaccinium corymbosum L.).

Нідерланди: низькі ціни та багато акцій на лохину
Нині на ринку багато іспанського продукту, і ціни перебувають під тиском.

Бельгія: великі інвестиції у створення нових сортів
Перший урожай з відкритого ґрунту почнеться у перший тиждень липня, асортимент все ще відносно молодий.

Німеччина: основні постачальники Іспанія та Марокко
У Німеччині більша частина лохини на полиці магазинів надходить з Марокко або Іспанії. У Франкфурті ціна за марокканську або іспанську лохину знизилася до € 0,80 та € 1,20 за 125 грамів.  У північній Німеччині вирощують і постачають продукцію як органічну.

Франція: тихий ринок, стабільні ціни ( 8 €/кг)
За словами торговця, зараз на ринку лохини тихо. Попит на продукцію не дуже великий. Ціни стабільні, ягоди продають по € 8 за кілограм. Взагалі французькі торговці імпортують багато іспанської лохини. У Франції також вирощують невеликі обсяги. Французький сезон триває з червня по вересень.

Польща: пошкодження внаслідок морозу
Мороз у квітні завдав значних збитків урожаю лохини у Польщі.  Оцінки вказують на зменшення обсягу на 10-40 %. У будь-якому випадку, безсумнівно, що валове виробництво зменшиться. Очікується, що збір урожаю почнеться ще до 28-го тижня. Через холодну та мокру погоду існує ймовірність того, що запилилася лохина погано.

Для того, що вберегти ягоди від несподіваних заморозків можна використовувати укривне агроволокно.

  • Світовий ринок ягід - Лохина

ТМ "Agreen" © Всі права захищені. Часткове або повне копіювання інформації сайту можливо тільки з дозволу правоообладателя