Жимолость - ягода розбрату
Глобальний ягідний конгрес визнав нову екзотичну ягоду - жимолость.
Розпорядженням Європейської Комісії, жимолость внесена в офіційний перелік продуктів харчування в ЄС, де її називають «хаскап» (haskap).
Жимолость може бути нішевий ягідної культурою, при цьому основним предметом дискусії є питання про те, чи є у жимолості будь-які перспективи.
Нерепрезентативні опитування споживачів в Україні, що більшість споживачів ніколи не чуло про таку ягоді.
Однак серед тих, хто її спробував, є чимало тих, хто в захваті від смакових якостей цієї ягоди.
Крім того, це найраніша кущова ягода, що з'являється на ринку.
Певний обережний інтерес до ягоді виявляють і переробники.
Зокрема, молочники вважають, що використання жимолості в якості наповнювача для йогуртів може привернути увагу, тому що це може бути певною новинкою і способом виділитися на тлі інших. Проте, не всі згодні, що жимолость повинна коштувати більше, ніж лохина, а саме на цьому часто базуються бізнес-плани тих, хто її висаджує.
Ще одним з аргументів на користь жимолості виступає висока популярність цієї ягоди в Канаді, де навіть проводяться «Дні жимолості»
і є великі компанії, які вирощують понад 200 гектарів цих ягід кожна. І канадці її нерідко рекламують слоганом «краще, ніж лохина».
У прихильників жимолості чимало причин вважати цю ягоду ціннішою, ніж лохина - її плоди містять в два рази більше вітаміну А, в три рази більше заліза і фосфору, в чотири рази більше кальцію і т.п.
У той же час учасники ягідного ринку, які вже спробували вирощувати жимолость, вважають, що продати її проблематично і вже охрестили жимолость безперспективною культурою.
Щоб розставити всі крапки над «i», організатори найбільшої ягідної конференції України вже запланували дуель тих, хто вірить в перспективи Вирощування жимолості і тих хто в них не вірить.
Поєдинок відбудеться 21 травня 2019 в Києві.